Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε. Έβρου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στα όρια της ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμφάνιση της νόσου και σε δύο εκτροφές της Π.Ε. Ευρυτανίας (στο Δήμο Καρπενησίου στην Τ.Κ Κρικέλλου και στην Τ.Κ Συγκρέλλου).
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται µε αιματοφάγα έντομα (σκνίπες) του γένους Culicoides. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά µόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
Ο καταρροϊκός πυρετός δεν προσβάλει τον άνθρωπο. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων των ζώων :
Υψηλός πυρετός μέχρι 42ο c, καταβολή
Οίδημα στην περιοχή του στόματος ,οφθαλμών ,αυτιών.
Διαυγές ορώδης ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες
Φλεγµονή ,εξέλκωση διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου ,έντονη
σιελόρροια
Οίδηµα και κυανή γλώσσα (σπάνιο)
Χωλότητα λόγω φλεγμονής της στεφάνης της χηλής και ποδοδερµατίτιδα
Αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών
Απίσχναση
Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει µε συμπτώματα απώλεια μαλλιού ,στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης. Δεν υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα.
Οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να λάβουν τα εξής μέτρα:
χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα µμηρυκαστικά
ψεκασμός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραμονής µε κατάλληλα εντομοκτόνα, κάθε εβδομάδα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου.
Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα διαχείρισης του εντόμου φορέα του καταρροϊκού πυρετού με ακμαιοκτονία σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε περίμετρο 20 χιλιομέτρων από τις παραπάνω εστίες.
paseges.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES

 • Χάνει Ντίας - Ο Χόρχε Ντίας έκανε στη Ν. Σμύρνη το τελευταίο του παιχνίδι για φέτος. Στις καθυστερήσεις του αγώνα δέχτηκε την κίτρινη κάρτα και συμπλήρωσε 4 στα Play-out...
  Πριν από 12 ώρες
 • Στην Ισπανία η Ελεάννα Χριστινάκη - [image: Στην Ισπανία η Ελεάννα Χριστινάκη] Στην Ισπανια θα συνεχίσει την καριέρα της η Ελεάννα Χριστινάκη.Η Ελληνοκύπρια γκαρντ συμφώνησε με την Κάθερες η ...
  Πριν από 5 ώρες
 • Επιστρέφει - *Σε ομάδα του νομού αναμένεται να είναι το ποδοσφαιρικό μέλλον του Γιώργου Παπαευθυμίου.* Ο ποδοσφαιριστής αγωνίζονταν στον Φωστήρα, από όπου και έμεινε ...
  Πριν από 7 ώρες
 • Σας πιστεύουμε! (video) - Παναιτωλικός Ο αγώνας του Σαββάτου στη Ν. Σμύρνη καθόριζε την τύχη του Παναιτωλικού. Και κανείς δεν άφησε… στην τύχη του τον συγκεκριμένο αγώνα. Όσοι συμ...
  Πριν από 1 ημέρα