Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Γρήγοροι ρυθμοί και τμήματα θα παραδοθούν αρχές 2015. Προς τελεσίδικη απόφαση για τις απαλλοτριώσεις αλλα και νέα στάση εργασίας από τους εργαζόμενους.

Τα εργοτάξια των εργολαβιών από τον Δρυμό έως την λίμνη Αμβρακία του υπό κατασκευή οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία επισκέφθηκε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα.Η νέα αυτή επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της βουλευτού αλλά και της πρώτης αυτοψίας σε όλο το μήκος των υπόλοιπων εργολαβιών, οι οποίες επανεκκινήθηκαν έπειτα από τις μεγάλες καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω της πρόσφατης κήρυξης των αναδόχων εταιρειών ως έκπτωτων.

Ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας και υπεύθυνος του έργου στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κατσίκας ενημέρωσε την κ. Φούντα για τις δύο τελευταίες εργολαβίες επισημαίνοντας ότι οι κατασκευαστικοί ρυθμοί στα εργοτάξια προχωρούν ικανοποιητικά, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση και παράδοση του έργου μέσα στο νέο χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος του 2015.
Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις δε, αφορούν σε παράδοση της τρίτης και τέταρτης εργολαβίας μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2015, με κάποια τμήματά τους μάλιστα να παραδίδονται εντός του 2014.
Φαίνεται, επίσης, να αίρονται εκ νέου τα προβλήματα με την μισθοδοσία των εργαζομένων, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης είχαν προχωρήσει σε στάση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, τόσο της κ. Φούντα όσο και του κ. Κατσίκα, πως οι εργασιακοί όροι δεν επιτρέπεται να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Είναι αδήριτη ανάγκη να μην ξαναεμφανιστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Τα έργα ολοκληρώνονται με δουλειά ανθρώπων, που αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό –και η απαξίωση της εργασίας τους και των δικαιωμάτων τους είναι κάτι που δεν πρέπει να ξαναβιώσουν οι εργάτες ενός δρόμου που για χρόνια παρουσιάζει τέτοιου είδους αστοχίες από πλευράς των εργολάβων.

Νίκη Φούντα_ συνάντηση εργοτάξια2Κατά την συνάντηση επισημάνθηκαν τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που προκαλούν κάποιες επιμέρους χρονικές καθυστερήσεις: αυτά των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η λύση για την υπογειοποίηση του δρόμου στο ύψος του Δρυμού φαίνεται να έχει βρεθεί και τεχνικά, ώστε το σημαντικό εύρημα της σπάνιας χριστιανικής βασιλικής να μπορεί να αναδειχθεί, αλλά και το έργο να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα. Τα επιμέρους ζητήματα δε των απαλλοτριώσεων, αναμένουν την λύση τους άμεσα, με τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.
Η κ. Φούντα κατά την διάρκεια της συνάντησης επισήμανε και πάλι την σπουδαιότητα του άξονα Άκτιο-Αμβρακία, αφού η ολοκλήρωση του αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα της Ακαρνανίας, δημιουργώντας νέες επενδυτικές δυνατότητες, αλλά και ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών.

Με το τέλος της συνάντησης, δήλωσε μεταξύ άλλων:”Η έγκαιρη περάτωση του έργου προϋποθέτει ευελιξία και ταχύτητα στις αποφάσεις. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωσή του μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ώστε να εξυπηρετήσει -με ασφάλεια- τόσο τις αυξημένες μεταφορικές και συγκοινωνιακές ανάγκες των πολιτών, όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.
Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την αδυναμία των προηγούμενων αναδόχων να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου. Ελπίζουμε η νέα κατάσταση πραγμάτων να δώσει ώθηση στο έργο. Το Υπουργείο οφείλει να πιέσει πολιτικά ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν οι αστοχίες του παρελθόντος. Ο άξονας οφείλει να γίνει εντός των προθεσμιών και με απόλυτο σεβασμό προς τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σήμερα, είναι απολύτως αναγκαίο οι κατασκευάστριες εταιρίες να τηρούν την εργατική νομοθεσία, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους όρους και τις συνθήκες εργασίας για το απασχολούμενο στο έργο προσωπικό.
Επιπλέον, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί ο μηχανισμός παρακολούθησης και εποπτείας των έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να περιοριστούν με κάθε βεβαιότητα οι όποιες καθυστερήσεις που ενδεχομένως θα θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή ολοκλήρωση του έργου”.

http://www.agrinionews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES

 • Άλλες δύο προσθήκες - Ο Παναιτωλικός ετοιμάζεται για το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας που από Δευτέρα θα γίνει στο Καρπενήσι, μετά από δέκα μέρες προπονήσεων στο Emileon. Και...
  Πριν από 9 ώρες
 • Επιβεβαίωση Basket247: Ανακοίνωσε την Γκατζιώλη ο Άρις Καλαμάτας - [image: Επιβεβαίωση Basket247: Ανακοίνωσε την Γκατζιώλη ο Άρις Καλαμάτας] *Την απόκτηση της Ζωής Γκατζιώλη ενόψει της επιστροφής της ομάδας στην Α2 Εθνική ...
  Πριν από 4 ώρες
 • Ανακοίνωση για τρεις - *Τη συνεργασία του με τρεις παίκτες ανακοίνωσε ο Αμβρακικός Λουτρού.* Πρόκειται για τους Γιώργο Κοντογιάννη, Στράτο Παγώνη και τον τερματοφύλακα Ακη Στασ...
  Πριν από 5 ώρες
 • Αποτελέσματα test covid-19 - Παναιτωλικός Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εβδομαδιαίος μοριακός έλεγχος covid-19 στον οποίο συμμετείχαν τα μέλη της ομάδα μας και όλο το προσωπικό της ΠΑΕ Π...
  Πριν από 21 ώρες