Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Βράχος διαμέτρου 1.5 περίπου μέτρων αποκολλήθηκε σήμερα το πρωί στην παραλία Πόρτο Κατσίκι. Μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες στο νησί της Λευκάδας.
Είναι ευχής έργο που δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς βρισκόμαστε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και είναι εκατοντάδες οι παραθεριστές που επισκέπτονται καθημερινά την εποχή αυτή την παραλία.
Θα πρέπει ο δήμος να δει μελλοντικά τι μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη παραλία προτού θρηνήσουμε θύματα. Η τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων θα ήταν ίσως μια λύση, αφού οι κατολισθήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.
Έχουμε επιστήσει και άλλες φορές την προσοχή των αναγνωστών μας τόσο στις κατολισθήσεις βράχων όσο και στα απότομα και κυματώδη νερά, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, στις παραλίες στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού μας.
Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού μας σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λευκάδας. Το Πόρτο Κατσίκι είναι σίγουρα η πιο φημισμένη παραλία της Λευκάδας, βραβεύεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένο ιστότοπο ως η πιο όμορφη παραλία της Ελλάδας, ενώ έχει καταταχτεί στις έξι κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου. Μια υπέροχη αμμουδιά με λευκόξανθη ψιλή άμμο που στριμώχνεται από απότομα άσπρα βράχια και τουρκουάζ, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, νερά δημιουργούν μια εικόνα απίστευτης ομορφιάς. Για το λόγο αυτό και επειδή είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμη, μετά την ασφαλτόστρωση του δρόμου, είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες το νησί μας.
Η άμεση πρόσβαση στην παραλία γίνεται μετά το πλάτωμα, από τη σκάλα με τα 80 σκαλοπάτια της, που καθιστά δυνατή την κατάβαση από το γκρεμό. Μπορεί επίσης κάποιος να επισκεφτεί την παραλία με ένα από τα εκδρομικά καΐκια που αναχωρούν καθημερινά από το Νυδρί και τη Βασιλική. Θα την χαρείτε καλύτερα στις αρχές ή προς το τέλος του καλοκαιριού.
Και μην ξεχνάτε ότι η Λευκάδα είναι μια κατ΄ εξοχήν σεισμογενής περιοχή, οπότε προσοχή στις κατολισθήσεις βράχων. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά. Οι προεξοχές των βράχων μπορεί μεν να προφυλάσσουν με τον ίσκιο τους από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, αλλά εγκυμονούν οπωσδήποτε κινδύνους.
dsc00091Είναι χαρακτηριστική η διπλανή εικόνα από κατολισθήσεις βράχων κατά τη διάρκεια ενός σεισμού το 2008.
Οι ερευνητές Ε. Λέκκας, Ε. Βερυκίου, Γ. Δανάμος, Σ. Λόζιος, Ε. Σκούρτσος αναφέρουν στην εργασία τους «Η Γεωγραφική κατανομή των κατολισθήσεων στον σεισμό της Λευκάδας (14 Αυγούστου 2003) και παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωσή τους» για τις κατολισθήσεις που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή Χερσονήσου Αθανίου στο μεγάλο σεισμό της 14ης Αυγούστου 2003.
Έντονες καταπτώσεις βράχων παρατηρήθηκαν στην περιοχή των δυτικών ακτών της χερσονήσου Αθανίου (Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι, Ακρωτήριο Δουκάτο), όπου αναπτύσσονται ανθρακικοί σχηματισμοί της ενότητας Παξών. Η εκδήλωση των φαινομένων αυτών καθορίζεται και ελέγχεται αποκλειστικά από την νεοτεκτονική εξέλιξη και νεοτεκτονική παραμόρφωση της νήσου. Η δράση των νεοτεκτονικών ρηγμάτων έχει διαμορφώσει το απότομο των πρανών των ακτών, οι οποίες συμπίπτουν με το ίχνος νεοτεκτονικών ρηξιγενών επιφανειών ή ζωνών.
Τα κατακόρυφα πρανή που ταυτίζονται με ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, καθώς και ο κατακερματισμός των πετρωμάτων και η παρουσία των τεκτονικών λατυποπαγών κατά μήκος των επιφανειών αυτών είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση καθ’ όλο το μήκος της δυτικής ακτής καταπτώσεων βράχων και την ελεύθερη πτώση ασταθών μαζών, που είχαν ήδη αποκολληθεί από το υπόβαθρό τους.

http://www.kolivas.de

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES