Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Για ένα ακόμη καλοκαίρι οι χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες του Αιτωλικού να στερούνται το πολύτιμο… νεράκι! Δυστυχώς στην Αιτωλοακαρνανία των νερών (τεράστιων υπόγειων δεξαμενών και επιφανειακών ασφαλώς υδάτων – φυσικές και τεχνητές λίμνες και ποτάμια), υπάρχουν ακόμη και περιοχές όπως το Αιτωλικό που στερούνται το αγαθό που τόσο γενναιόδωρα μας χάρισε η φύση.
Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από ετών και έχει με απόλυτο τρόπο και με σειρά εργαστηριακών αναλύσεων διαπιστωθεί. Το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση, ούτε καν για μαγείρεμα. Η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει έγκαιρα εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση, η οποία και είναι βεβαίως σε ισχύ. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει». Αυτό είναι το κατηγορηματικό σχόλιο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Νίκου Φατούρου, ως απάντηση στο σχετικό ερώτημα του agrinioreport.com.
Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην επιφανειακή πηγή έξω απ’ το Κεφαλόβρυσο (όπου ο αγωγός που διοχετεύει νερό της Λυσιμαχείας λίμνης στον κάμπο και… αρκετά ποιμνιοστάσια που επιβαρύνουν μικροβιακά τα ύδατα) και στη μία εκ των δύο γεωτρήσεων προ του Αιτωλικού.
Κυρίως όμως το πρόβλημα έχει να κάνει με το παλιό και διάτρητο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο και δεν διορθώνεται με τη χλωρίωση, που δεν πρέπει να υπερβαίνει κάποια επίπεδα, γιατί τότε δημιουργούνται άλλα προβλήματα που πάλι καθιστούν το νερό επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το πρόβλημα δηλαδή στο Αιτωλικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συνήθη «συντηρητικά» μέτρα. Χρειάζεται γενναία παρέμβαση εδώ και αυτό είναι κάτι που με πολύ υπευθυνότητα πρέπει να δει ο Δήμος Μεσολογγίου και η Περιφέρεια.
Δυστυχώς, οι όποιες προσπάθειες έγιναν έως σήμερα δεν έδωσαν αξιόπιστη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν σαφή βελτίωση στην ποιότητα, όμως και πάλι το νερό δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές και ακίνδυνο. Παρά ταύτα… δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που μη έχοντας άλλη επιλογή το χρησιμοποιούν, με όσες συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στην υγεία τους.
Το ακατάλληλο νερό το χρησιμοποιούν και οι επιχειρήσεις (…στα παγάκια λ.χ.).
Σημειώνουμε πάντως ότι υπήρξαν προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και δαπανήθηκαν μάλιστα πολλά χρήματα, …αποτέλεσμα όμως δεν υπήρξε.
Η διαιώνιση του προβλήματος έχει αρχίσει να «κουράζει» τους κατοίκους, που εύλογα διαμαρτύρονται και αξιώνουν …επιτέλους λύσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES