Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Ύποπτα κρούσματα για καταρροϊκό πυρετό στην Αιτωλοακαρνανία, συγκεκριμένα σε πρόβατα στην περιοχή των Παρακαμπυλίων, καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr. Παράλληλα δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν προ ημερών  στην περιοχή του Θέρμου.
Κτηνοτρόφοι της περιοχής των Παρακαμπυλίων μάλιστα είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το θέμα-εκτιμώντας πως υπάρχουν κρούσματα σε κοπάδια της περιοχής- επιζητούν από τους αρμοδίους να ενσκήψουν στο πρόβλημα και στην περιοχή σήμερα κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ενεργεί αιμοληψίες σε ζώα ώστε να εξαχθούν οριστικά και ασφαλή συμπεράσματα. Έλεγχοι εξάλλου προγραμματίζεται να γίνουν και σε άλλες περιοχές του νομού.
Θυμίζουμε πως ήδη και με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σε ότι αφορά την εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού στην Δυτική Ελλάδα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δ έθεσε και τις τρείς Περιφερειακές Ενότητες  σε Ζώνη Προστασίας όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
1. Καταγράφονται όλες οι εκτροφές των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ζώων.
2. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό έλεγχο ζώων δεικτών ομάδων δεικτών βοοειδών.
3. Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την Ζώνη Προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν λάβει άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, έχουν πραγματοποιήσει ενημερώσεις στους κτηνοτρόφους, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μέσω του ελέγχου του νοσήματος.
Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους υποδεικνύονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και να συνεργάζονται με αυτές.Επισημάνεται ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

http://www.agrinionews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES

 • Στην ΕΝΠ ο Λουσέρο, στη Σέπσι ο Φεράντεθ - Οι Λουσέρο και Φερνάντεθ δεν συνεχίζουν στον Παναιτωλικό. Ο Αργεντινός μέσος θα επιστρέψει στην Κύπρο καθώς συμφώνησε με την Ενωση Παραλιμνίου, ενώ ο Ισπαν...
  Πριν από 2 ώρες
 • Σπάρτακος Ιωαννίνων: Κράτησε τον κορμό ενόψει Γ Εθνικής - [image: Σπάρτακος Ιωαννίνων: Κράτησε τον κορμό ενόψει Γ Εθνικής] Η ανακοίνωση: Ανανέωσε το ρόστερ της ομάδας μας για το νέο πρωτάθλημα. Επιστέγασμα του πο...
  Πριν από 3 ώρες
 • Πρώτο φιλικό - *Πρώτο φιλικό προετοιμασίας για την ΑΕ Μεσολογγίου.* Η ΑΕΜ σήμερα Πέμπτη 13/8 φιλοξενείται στο ΕΜΙΛΕΩΝ από την Κ17 του Παναιτωλικού στο πρώτο φιλικό ενόψει...
  Πριν από 6 ώρες
 • Οι εμφανίσεις μας - Παναιτωλικός Η επιτυχημένη συνεργασία με την εταιρία GIVOVA συνεχίζεται τη νέα σεζόν. Οι επίσημες εμφανίσεις της ομάδας μας για τη σεζόν 2020-2021 βρίσκο...
  Πριν από 8 ώρες