Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Του κ. Παναγιώτη Τζαχρήστα.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου.
Πρώην Δήμαρχος Φυτειών.
To 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο Φυτειών, ανέθεσε σε καταξιωμένο αρχιτέκτονα του τόπου μας, τη σύνταξη της μελέτης “Ανάπλαση πλατείας Φυτειών” την οποία και παρέλαβε ομόφωνα τον Απρίλιο του 2010.
Η μελέτη αυτή προτάθηκε για χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε και αφού εξασφαλίστηκε η πίστωση, δημοπρατήθηκε στις 25-9-2012, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και υπεγράφη συμφωνητικό με τον ανάδοχο του έργου στις 17-10-2012.
Οι εργασίες άρχισαν 6 μήνες μετά.
Κατά την έναρξη των εργασιών, παρατήρησα ότι δεν εκτελείται το έργο σύμφωνα με τη μελέτη, αφού πρώτη ενέργεια του εργολάβου ήταν το γκρέμισμα της πέτρινης τοιχοποιίας που οριοθετούσε την ανατολική πλευρά της πλατείας η οποία αποτελούσε τμήμα της τοιχοποιίας του μαγαζιού της εκκλησίας, που ειχε διατηρηθεί και έστεκε εκεί πάνω από έναν αιώνα.
Σε ερώτηση πού έθεσα στην πρώτη μετά το γεγονός συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, η αντιδήμαρχος, η οποία προσφάτως είχε αναλάβει τα καθήκοντα της, δήλωσε άγνοια για το εάν υπάρχουν αλλαγές στη μελέτη και με ποιού εντολή γίνονται οι παρεμβάσεις.
Η πρώτη αυτή ένστασή μου αγνοήθηκε παντελώς, τόσο επι της διαδικασίας όσο και επι της ουσίας, αφού ματαίως προσπαθούσα να τονίσω τη σημασία της ύπαρξης της πέτρινης τοιχοποιίας ως στοιχείο πολιτιστικής παράδοσης και σύνδεσης με το παρελθόν, η οποία έπρεπε να παραμείνει και να αναδειχθεί, όπως προέβλεπε η μελέτη.
Ακολούθησε μια σειρά αυθαίρετων ενεργειών με πολλές ερμηνείες κι από πολλούς εμπλεκόμενους…. Ειδικούς!
Κάποιοι είπαν πως δεν χρειάζεται το μικρό θεατράκι στην πλατεία και κάποιοι που τους βόλευε, αντί να κατασκευάσουν τα διαζώματα της κλασικής Ελληνικής θεατρικής αρχιτεκτονικής που οριοθετούν κύκλο, φρόντισαν να τα κάνουν πεζούλια και τα κόλλησαν στην νότια πλευρά του υπάρχοντος τοίχου. Κι αυτό το βάφτισαν θέατρο! Άλλοι είπαν πως δεν χρειάζονται τα σιντριβάνια που προβλέπει η μελέτη επειδή θα γεμίζουν σκουπίδια. Άλλοι πάλι είπαν πως δεν χρειάζεται η πέτρινη βρύση με τις ξύλινες πέργκολες που προβλέπει ο μελετητής κι άλλος αμφισβήτησε τον παιδότοπο επειδή θα σκανδαλίζονται τα γερόντια του καφενείου από τα κοριτσάκια που θα παίζουν εκεί! Δοθείσης δε της ευκαιρίας –και με τη λογική αφού βρήκαμε παπά ας θάψουμε πεντ-έξι- υπήρξαν και αυτοί που σκέφτηκαν να μικρύνουν την επιφάνεια της πλατείας για να βελτιωθεί ο δρόμος. Κάποιους ακόμα τους ενοχλούν τα δένδρα επειδή βρομίζουν το χώρο με τα φύλλα τους. Κι όλοι μαζί στήνοντας ο καθένας το δικό του οφθαλμοταχύμετρο, προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τα σύγχρονα όργανα χωροστάθμησης και να καθορίσουν το υψομετρικό επίπεδο της πλατείας. (Αλήθεια γνωρίζει η Δημοτική αρχή και ο επιβλέπων του έργου ότι υπάρχει πλήρης χωροσταθμική αποτύπωση της πλατείας;)
Αυτά εν ολίγοις επαναλήφθηκαν και καταγράφηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Φυτειών την περασμένη Τετάρτη.
Κι εγώ ρωτάω. Με ποιο τεκμήριο γνώσης μπορεί ο καθένας έστω κι αν είναι Δημοτικός Σύμβουλος η Δήμαρχος να παρεμβαίνει και να αλλοιώνει υπάρχουσα επιστημονική μελέτη; Πόσο υπεύθυνος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε που προτάσσει το δικό του γούστο και επιθυμεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις, και πως αυτό το γούστο θα ταιριάξει με το δικό μου η των αλλωνών; Αν κάποιος θέλει να βάλει ρόδες από ποδήλατο στο αμάξι του δεν πρέπει να του πούμε πώς θα κινδυνέψει να σκοτωθεί;
Κοιτάξτε, αν αφαιρέσουμε μερικές σελίδες από ένα βιβλίο θα συνεχίσει να είναι βιβλίο, αλλά δεν θα διαβάζεται.
Αγαπητοί Φυτειώτες, είχαμε την τύχη να εξελίσσονται έργα, στη Δ.Ε Φυτειών τα τελευταία χρόνια, και όχι απ τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου. Ο λόγος είναι απλός. Μόνο ο πρώην Δήμος Φυτειών είχε μελετητική ετοιμότητα για να μπορεί αμέσως να κάνει προτάσεις σε προγράμματα που ξεκινούν και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ δεν εξελίσσονται έργα, σχεδόν καθόλου, σ' όλη την επικράτεια, οι Φυτείες κάνουν ανάπλαση πλατείας!
Για να γίνει αυτό, και για να γίνει σωστά, πρέπει να γνωρίζετε πως εκτός από την ώριμη μελέτη της πλατείας, υπήρχε ένα σχέδιο αρμονικών παρεμβάσεων που είχε επεξεργαστεί ο Δήμος Φυτειών για όλη τη διαδρομή από Δημαρχείο έως πλατεία συμπεριλαμβανομένου του συνολικότερου περιβάλλοντος χώρου έως τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου της εκκλησίας. Πρώτη ενέργεια ήταν η πλήρης αποτύπωση αυτού του χώρου, για να ακολουθήσει η σύνταξη λεπτομερούς μελέτης ανάπλασης της υπάρχουσας πλατείας, στο ύφος της παράδοσης και των βασικών αρχιτεκτονικών αρχών, και όλο μαζί να αποτελέσει ένα σύνολο αρμονικών αλληλοσυμπληρούμενων παρεμβάσεων. Θα το λάβει κανένας υπ όψη του αυτό;
Εγώ δεν θα κατηγορήσω αυτούς που θέλουν να φοράνε κοστούμι με αθλητικά παπούτσια. Όμως δεν θα με βρει σύμφωνο η αισθητική τους. Ούτε φυσικά θα επιθυμούσα να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διάλογος. Αυτό οι Δημότες των Φυτειών το γνωρίζουν πολύ καλά αφού θυμούνται τους ετήσιους δημόσιους απολογισμούς και το πλήθος των λαϊκών συνελεύσεων, όπως πολύ καλά θυμούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι τις συγκεντρώσεις κάθε Πέμπτη στο Δήμο Φυτειών. Όμως ποτέ δεν θα μπορούσα στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού μου μαζί με τη γυναίκα μου να αποφασίζω να αλλάξω τα σχέδια της πλατείας.
Κοντολογίς.
Το όλον της διαδικασίας δεν μας επιτρέπει πισωγυρίσματα. Οι τσαμπουκάδες των υπηρεσιακών παραγόντων του τύπου, εγώ δεν το κάνω αυτό, πρέπει να κοπούν. Όπως και τα πέραν του δέοντος κολιτιλίκια. Ο εργολάβος πρέπει να εκτελέσει το έργο όπως σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε. Η νομιμοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Φυτειών που συνέταξε τη μελέτη, η νομιμοποίηση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου που τη δημοπράτησε και η σύμβαση με τον εργολάβο που υπεγράφη, δεν αφήνουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Η υλοποίηση του έργου είναι μονόδρομος και υποχρεώνει αυτούς που έκαναν λάθη να τα διορθώσουν. Ακόμα προλαβαίνουν. Το κόβε ράβε ξήλωνε της προηγούμενης Δημοτικής αρχής είδαμε που οδήγησε το Δήμο Ξηρομέρου. Ας φροντίσει η νέα διοίκηση να απομακρυνθεί από την κοπτοραπτική.
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΧΡΗΣΤΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
* ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΛΩ ΤΗΝ ΚΑΤΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES

  • Άλλες δύο προσθήκες - Ο Παναιτωλικός ετοιμάζεται για το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας που από Δευτέρα θα γίνει στο Καρπενήσι, μετά από δέκα μέρες προπονήσεων στο Emileon. Και...
    Πριν από 9 ώρες
  • Επιβεβαίωση Basket247: Ανακοίνωσε την Γκατζιώλη ο Άρις Καλαμάτας - [image: Επιβεβαίωση Basket247: Ανακοίνωσε την Γκατζιώλη ο Άρις Καλαμάτας] *Την απόκτηση της Ζωής Γκατζιώλη ενόψει της επιστροφής της ομάδας στην Α2 Εθνική ...
    Πριν από 4 ώρες
  • Ανακοίνωση για τρεις - *Τη συνεργασία του με τρεις παίκτες ανακοίνωσε ο Αμβρακικός Λουτρού.* Πρόκειται για τους Γιώργο Κοντογιάννη, Στράτο Παγώνη και τον τερματοφύλακα Ακη Στασ...
    Πριν από 5 ώρες
  • Αποτελέσματα test covid-19 - Παναιτωλικός Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εβδομαδιαίος μοριακός έλεγχος covid-19 στον οποίο συμμετείχαν τα μέλη της ομάδα μας και όλο το προσωπικό της ΠΑΕ Π...
    Πριν από 21 ώρες