Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Η σημαντική ανασκαφή της χριστιανικής βασιλικής στον Δρυμό Βόνιτσας πρέπει να υποστηριχθεί: διοικητικά – οικονομικά – πολιτικά
Μία από τις πιο σημαντικές ανασκαφές πανελλαδικά, αυτή της μεγάλης χριστιανικής βυζαντινής βασιλικής στον Δρυμό Βόνιτσας, θα λαμβάνει χώρα χωρίς την επίβλεψη προϊσταμένου τομέα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η συγκεκριμένη θέση-κλειδί οφείλει άμεσα να καλυφθεί ώστε να υπάρχει υπεύθυνος που θα μπορεί να αναλάβει και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την συνέχιση της προσπάθειας ανάδειξης του μνημείου, καθώς και όλων των λοιπών βυζαντινών θησαυρών της Αιτωλοακαρνανίας.

Δρυμός ανασκαφέςΤο θέμα αυτό αναδεικνύει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, η οποία πρόσφατα είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της στη συγχώνευση των Εφορειών Βυζαντινών και Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων αναφέροντας τα προβλήματα που θα προκύψουν όταν αυτή προχωρήσει, τόσο σε λειτουργικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Η αναδιάρθρωση αυτή έγινε χωρίς συνολικό σχεδιασμό, αξιολόγηση των εργασιών και της υποδομής των δύο φορέων, αλλά κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής που αναφέρεται και στις δύο ιστορικές περιόδους.
δρυμός 2Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τη βασιλική με τους εντυπωσιακούς κίονες (ήδη έχουν μεταφερθεί στο μουσείο Αγρινίου) η οποία βάσει ευρημάτων χρονολογείται στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., όπως και παράπλευρα κτίσματα, ψηφιδωτά επιφάνειας 300 περίπου τμ. -ως τώρα-, ενώ εικάζεται πως υπάρχει και επισκοπικό μέγαρο σε διπλανή έκταση. Όπως τονίζει με παρέμβασή της προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ανασκαφικές εργασίες. Η επιστημονική μελέτη και εργασία άνοιξαν το δρόμο και τώρα απαιτείται πολιτική βούληση.
Αυτή την στιγμή για το μνημείο έχει κατοχυρωθεί παράταση των εργασιών ως το τέλος του 2015, ενώ έχει εγκριθεί σημαντικό κονδύλι από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), ύψους 1,575 εκ.ευρώ που για την ενεργοποίηση–εκταμίευσή του απαιτείται μόνο η απλή σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού. «Η αρμόδια πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση υλοποίησης της ενεργοποίησής του. Γιατί δεν υποστηρίζεται η ανασκαφή όσο θα όφειλε από το Υπουργείο; Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και στο μέλλον και πώς προτίθεται να δείξει το ενδιαφέρον του το Υπουργείο Πολιτισμού;Γιατί προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί…», αναφέρει η Ν. Φούντα.
Ενώ τονίζει πως σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της νέας ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, θα πρέπει να προβλεφθεί στο οργανόγραμμα θέση προϊσταμένου Τομέα βυζαντινών αρχαιοτήτων για τον Νομό Αιτωλ/νίας, ο οποίος θα μπορέσει να συντονίσει και την συγκεκριμένη ανασκαφή. Ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα και θα είναι απαράδεκτο να τορπιλιστούν εξαιτίας διοικητικών προβλημάτων.


http://www.agrinioculture.gr/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES