Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Σήμερα μαθητές (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) του χωριού μας συμμετείχαν στον εκκλησιασμό για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια με την επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Σπύρου Καϋμενάκη χόρεψαν με καμάρι και λεβεντιά  παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αρχοντοχωρίου. 
Στη συνέχεια καβαλάρηδες ίππευσαν μπροστά στον Ναό. 


"Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στο χωριό. Αποτελείται από μονόχωρη αίθουσα, ξυλόστεγη, με χαμηλή ημικυκλική αψίδα.
Οι τοίχοι είναι με αργολιθοδομή κι έχουν κτιστεί με ντόπια ασπροκόκκινη πέτρα. Η δίρριχτη στέγη είναι σκεπασμένη με κεραμίδα. Στη νότια και τη δυτική πλευρά ανοίγονται θύρες. Χαρακτηριστική για το χαμηλό ύψος της είναι η τοξωτή θύρα της δυτικής πλευράς. 
Στο νότιο περίβολο του ναού υπάρχουν δύο χτιστές τράπεζες μάλλον για υπαίθριες λειτουργίες.
Από τις τοιχογραφίες του ναού σώζονται σε κακή κατάσταση, οι περισσότερες του Ιερού Βήματος και του λιθόκτιστου τέμπλου.
Χρονολόγηση : Ο 'Αγιος Γεώργιος ανήκει στις εκκλησίες του χωριού που χτίστηκαν και ζωγραφίστηκαν το 2ο μισό του 17ου αιώνα, μαζί με τον 'Αγιο Δημήτριο, τον 'Αγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις και τον 'Αγιο Αθανάσιο.
Ο π. Σωφρόνιος Παπακυριακού μας διέσωσε τη χρονολογία της αρχικής κατασκευής του Αγίου Αθανασίου (1765) χρονική περίοδο κατά την οποία υποθέτουμε πως έγινε και η κατασκευή του Αγίου Γεωργίου.Τίς πληροφορίες για το μνημείο πήραμε από το βιβλίο του Aθανάσιου Δ. Παλιούρα, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Εκδόσεις Αρσινόη, Αθήνα "(πηγή: http://www.akarnania.net/arxontoxori/greek/aggeo.html). 
Ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών και Μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου Αρχοντοχωρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES

  • Χάνει Ντίας - Ο Χόρχε Ντίας έκανε στη Ν. Σμύρνη το τελευταίο του παιχνίδι για φέτος. Στις καθυστερήσεις του αγώνα δέχτηκε την κίτρινη κάρτα και συμπλήρωσε 4 στα Play-out...
    Πριν από 11 ώρες
  • Στην Ισπανία η Ελεάννα Χριστινάκη - [image: Στην Ισπανία η Ελεάννα Χριστινάκη] Στην Ισπανια θα συνεχίσει την καριέρα της η Ελεάννα Χριστινάκη.Η Ελληνοκύπρια γκαρντ συμφώνησε με την Κάθερες η ...
    Πριν από 5 ώρες
  • Επιστρέφει - *Σε ομάδα του νομού αναμένεται να είναι το ποδοσφαιρικό μέλλον του Γιώργου Παπαευθυμίου.* Ο ποδοσφαιριστής αγωνίζονταν στον Φωστήρα, από όπου και έμεινε ...
    Πριν από 7 ώρες
  • Σας πιστεύουμε! (video) - Παναιτωλικός Ο αγώνας του Σαββάτου στη Ν. Σμύρνη καθόριζε την τύχη του Παναιτωλικού. Και κανείς δεν άφησε… στην τύχη του τον συγκεκριμένο αγώνα. Όσοι συμ...
    Πριν από 1 ημέρα