Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Την Κυριακή 26/7 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Μάχη της Γουρίτσας από την Κ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και τα τοπικά παραρτήματα του νομού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο της Μάχης, που διεξήχθη της 10 Ιούλη του 1943. 
 
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Θανάσης Αλεξάκης, που αναφέρθηκε και στο χρονικό της μάχης. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από το Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Γραφείου της Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αιτ/νίας και  με το προσκλητήριο νεκρών διαβάστηκαν τα ονόματα των 5 πεσόντων αγωνιστών της μάχης.
koi-maxi-gouritsas1ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΓΟΥΡΙΤΣΑΣ
Η μάχη δόθηκε στις 10 Ιούλη του 1943. Είχε φτάσει η πληροφορία στο αρχηγείο Τριχωνίδας του ΕΛΛΑΣ (είχε την έδρα του στον Άγιο Βλάση), από την οργάνωση του ΕΑΜ στο Αγρίνιο, ότι Γερμανοί και Ιταλοί σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στο Θέρμο. Η πληροφορία έφτασε στο ΕΑΜ Αγρινίου μέσω της Μαρίας Δημάδη μεταφράστριας των Γερμανών, πληροφοριοδότης του ΕΑΜ.  Έπρεπε πάση θυσία, τα σχέδια των κατακτητών να αποτραπούν, γιατί εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο σήμαινε: 

1. Αποκοπή του αντάρτικου τμήματος από τις βάσεις ανεφοδιασμού, που κατά κύριο λόγο ήταν τα πλούσια καμποχώρια του Αγρινίου.
2. Διχοτόμηση της ορεινής Τριχωνίδας. Το γερμανοκρατούμενο Θέρμο θα είναι μια σφήνα στην καρδιά της ανταρτοκρατούμενης περιοχής.
3. Αποκοπή από τη Μακρυνεία και τη Ναύπακτο.
koi-maxi-gouritsas3Την μάχη έδωσε το 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΛΑΣ, που μετά από έρευνα επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται το μνημείο σήμερα πάνω από τις στροφές του δρόμου,να στηθεί η ενέδρα. Η προετοιμασία έγινε γρήγορα, παρόλα αυτά οι αντάρτες κατάφεραν να κάνουν και ασκήσεις ετοιμότητας για την καλύτερη προετοιμασία τους. Επικεφαλής ήταν ο Ταγματάρχης του ΕΛΛΑΣ καπετάν-Επαμεινώντας (Βασίλης Σκιαδάς) εμπειροπόλεμος καθώς είχε υπηρετήσει σαν υπίλαρχος στο Αλβανικό μέτωπο. Γερμανοί με 14 αυτοκίνητα, 3 μοτοσυκλέτες και 120 άνδρες κατέφθασαν στη περιοχή. Ο ανιχνευτής μοτοσικλετιστής, τους ειδοποιεί ότι δεν υπάρχει φόβος μπορούν να περάσουν. Οι αντάρτες περίμεναν μέχρι να φτάσουν όλες οι δυνάμεις των Γερμανών στο κέντρο του πεδίου βολή τους, τότε δόθηκε η εντολή για μάχη. Οι Γερμανοί τα έχασαν σκοτώθηκαν στην αρχή οι ποιο πολλοί, οι υπόλοιποι κατάφεραν να βγουν από τα αυτοκίνητα και να οχυρωθούν. Σύντομα όμως οι δυνάμεις του ΕΛΛΑΣ σκότωσαν σε σύνολο 120, τους 117, τραυμάτισαν-αιχμαλώτισαν 2 και 1 ξέφυγε.
koi-maxi-gouritsas4Η Μάχη της Γουρίτσας κατέρριψε το μύθο του αήττητου του γερμανικού στρατού. Ματαιώθηκε οριστικά η εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο. Όσες φορές ανέβηκαν στο Θέρμο, το έκαναν πλέον με ισχυρές δυνάμεις. Από τότε το αντάρτικο του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ πήρε φτερά, ατσαλώθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή και ευρύτερα. 

Από τη μάχη δεν έλειψαν οι απώλειες των ανταρτών. Στη μάχη αυτή χάθηκαν 5 παλληκάρια: 

1. Χαράλαμπος Χαμαμτζής (Παυσανίας) απ’ το Αγρίνιο
2. Δημήτριος Υφαντής εφεδροελασίτης από το Θέρμο
3. Σωκράτης Παπουτσής από το Αγγελόκαστρο
4. Κώστας Παπαδονάσιος ή Νασαρης από τη Αμβρακιά και
            5. Σπύρος Γαρδέλης εφεδροελασίτης από το Θέρμοhttp://www.agriniopress.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES

 • Χάνει Ντίας - Ο Χόρχε Ντίας έκανε στη Ν. Σμύρνη το τελευταίο του παιχνίδι για φέτος. Στις καθυστερήσεις του αγώνα δέχτηκε την κίτρινη κάρτα και συμπλήρωσε 4 στα Play-out...
  Πριν από 8 ώρες
 • Στην Ισπανία η Ελεάννα Χριστινάκη - [image: Στην Ισπανία η Ελεάννα Χριστινάκη] Στην Ισπανια θα συνεχίσει την καριέρα της η Ελεάννα Χριστινάκη.Η Ελληνοκύπρια γκαρντ συμφώνησε με την Κάθερες η ...
  Πριν από 2 ώρες
 • Επιστρέφει - *Σε ομάδα του νομού αναμένεται να είναι το ποδοσφαιρικό μέλλον του Γιώργου Παπαευθυμίου.* Ο ποδοσφαιριστής αγωνίζονταν στον Φωστήρα, από όπου και έμεινε ...
  Πριν από 4 ώρες
 • Σας πιστεύουμε! (video) - Παναιτωλικός Ο αγώνας του Σαββάτου στη Ν. Σμύρνη καθόριζε την τύχη του Παναιτωλικού. Και κανείς δεν άφησε… στην τύχη του τον συγκεκριμένο αγώνα. Όσοι συμ...
  Πριν από 1 ημέρα