Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Ιδιαίτερης μεταχείρισης στην φετινή διαδικασία των πανελλαδικών τυγχάνουν οι μαθητές των Λυκείων σε Αστακό, Βόνιτσα, Μύτικα αλλά και Παάλαιρο, που εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς ποσόστωσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας των σεισμών της Λευκάδας, τον Νοέμβριο του 2015.
Οι σεισμοί προκάλεσαν προβλήματα στη Λευκάδα αλλά μόνο μικροζημιές σε κάποιες περιοχές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, ενώ τα σχολεία στην περιοχή έκλεισαν μόνο δύο – τρεις μέρες. Μετά την οριοθέτηση των σεισμόπληκτων περιοχών, στις οποίες εντάχθηκαν ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας και οι Δημοτικές Ενότητες Αλυζίας και Αστακού του δήμου Ξηρομέρου, ήρθε και η απόφαση για να ενταχθούν οι μαθητές της περιοχής σε ειδικό καθεστώς για τις πανελλαδικές.

Ωστόσο αυτό που συζητιέται ευρέως στην τοπική κοινωνία είναι ότι πρόκειται για «ρουσφέτι» του Υπουργείου καθ΄υπόδειξη του Αιτωλοακαρνάνα Π. Κουρουμπλή, λόγω της απόφασης των δήμων της περιοχής να δεχθούν στο ΧΥΤΑ που διαχειρίζονται σκουπίδια από την Ηλεία. Μάλιστα το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Φυτειών με ανακοίνωσή της που μεταξύ άλλων βάλλει και κατά του Π. Κουρουμπλή χαρακτηρίζει προκλητική την εξαίρεση των μαθητών των Λυκειακών Τάξεων των Φυτειών από το «ρουσφέτι».Το «ρουσφέτι» ωστόσο που δεν συνοδεύεται από κάποια σχετική εισήγηση από την αντίστοιχη διεύθυνση εκπαίδευσης (σε νομαρχιακό ή περιφερειακό επίπεδο) προκαλεί αντιδράσεςι. Ο πρόεδρος της Β” ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γ. Καραμητσόπουλος σε ανακοίνωσή του ζητά την απόσυρση της σκανδαλώδους ρύθμισης της ποσόστωσης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Με το άρθρο 51 παρ. 4 του νόμου 4369/16 για τους μαθητές και απόφοιτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, προβλέπονται θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.


Αυτό έγινε λόγω του σεισμού που έπληξε τη Λευκάδα τον περασμένο Νοέμβρη.


Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι στη ρύθμιση αυτή με νέο νόμο θα περιλαμβάνονται επιπλέον τα Λύκεια του Αστακού και του Μύτικα και στη συνέχεια ότι προστίθενται επίσης το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ της Βόνιτσας και οι Λυκειακές τάξεις της Παλαίρου. Επίσης διαβάζουμε στον τύπο ότι ασκούνται πιέσεις από κόμματα και βουλευτές ώστε και άλλες περιοχές να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση.


Θεωρώ ότι πρόκειται για απαράδεκτη και σκανδαλώδη απόφαση όσον αφορά τουλάχιστον τα σχολεία της Αιτ/νίας γιατί:


1. Όπως γνωρίζω τα σχολεία της Αιτ/νίας που εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση έκλεισαν μόνο για μία ή δύο μέρες προληπτικά για να ελεγχτούν. Είναι προφανές ότι η μη λειτουργία του σχολείου για δύο ημέρες δεν συνιστά πρόβλημα τέτοιας έκτασης ώστε οι μαθητές του να δικαιούνται ειδικής μεταχείρισης. Αν αυτό ίσχυε τι θα έπρεπε άραγε να ισχύσει για τους μαθητές των Λυκείων που για διάστημα δύο, τριών και τεσσάρων μηνών στερούνταν τη δυνατότητα αυτή λόγω των ελλείψεων καθηγητών ακόμα και βασικών ειδικοτήτων.
2. Η απόφαση αυτή έγινε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας δηλαδή της Διεύθυνσης Β΄θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας.
3. Ο τρόπος που έγινε η όλη διαδικασία δηλαδή το «δώσε και μένα μπάρμπα» δείχνουν μεθόδευση που έγινε μέσω υπόγειων διαδρομών για εξυπηρετήσεις ημετέρων.
4. Προσβάλει και καταπατά το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.
5. Ακυρώνει στη πράξη το δικαίωμα της ισότητας ευκαιριών των μαθητών και ειδικότερα τις ίσες ευκαιρίες για εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπ/ση.


Με βάση τα παραπάνω το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ο αρμόδιος υπουργός είναι να αποσύρει άμεσα την παραπάνω ρύθμιση που αφορά τα σχολεία της Αιτ/νίας.


Οι μαθητές μας δεν θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και ρουσφέτια.
Θέλουν και απαιτούν ισονομία και δημόσια δωρεάν παιδεία με ίσες ευκαιρίες για όλους.

 
 
 
http://www.agrinioculture.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES