Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

 
Ένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα κάθε δημοτικής αρχής η οποία είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους δημότες της, είναι ο συχνός έλεγχος της ποιότητας του νερού σε συνεργασία με κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο και μάλιστα αυτός ο έλεγχος πρέπει να είναι πολύ συχνός (προτείνεται μηνιαίος).

Εμείς λοιπόν κάναμε μία μικρή έρευνα να δούμε τι συμβαίνει με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα του ελέγχου της ποιότητας του νερού που πίνουμε στα χωριά μας.
 
Καταρχήν η νέα δημοτική αρχή στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας του νερού, παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μία σύμβαση του Δήμου Ξηρομέρου ύψους 5.997,23 €, υπογεγραμμένη στις 4.6.2014, με το εργαστήριο «ΒΙΟΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Μ.Ι.Κ.Ε», το οποίο θα έλεγχε την ποιότητα του νερού για λογαριασμό του Δήμου Ξηρομέρου (δείτε εδώ). Δεν ξέρουμε την διάρκεια αυτής της σύμβασης.
 
Κατόπιν η νέα δημοτική αρχή, κινούμενη κατά την γνώμη μας πολύ σωστά ένεκα της σοβαρότητας του θέματος και με όλα αυτά τα πολύ άσχημα που είχαν συμβεί στο παρελθόν, τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διοίκησης του Δήμου και συγκεκριμένα Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο για το θέμα της ύδρευσης (δείτε εδώ).
 
Εκεί έγινε μία πολύ γόνιμη συζήτηση, με την νέα δημοτική αρχή να δείχνει θέληση να ασχοληθεί σοβαρά με το κομμάτι της ύδρευσης και να κάνει όλα όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς και τις διατάξεις. Σε αυτή την σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η ποιότητα του νερού του Δήμου θα παρακολουθείται επισταμένα σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
 
Έξι μήνες αργότερα, στις 11.3.2015 ο Δήμος Ξηρομέρου, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, διαθέτει πίστωση 4.000 € για έλεγχο της ποιότητας του νερού (δείτε εδώ), η οποία όμως όσο και να ψάξαμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν βρήκαμε πουθενά να έχει γίνει η συγκεκριμένη απ' ευθείας ανάθεση σε κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο το οποίο θα έλεγχε την ποιότητα του νερού. ΠΟΥΘΕΝΑ.
 
Στις 7.4.2016 ο Δήμος Ξηρομέρου, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, διαθέτει πίστωση 5.000 € για έλεγχο της ποιότητας του νερού (δείτε εδώ) για την οποία εκκρεμεί η απ' ευθείας ανάθεση σε κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο.
Μετά από όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, εμείς ρωτάμε την δημοτική αρχή και για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι, τον αρμόδιο για την ύδρευση Αντιδήμαρχο κ. Λιβάνη.
  • Από 1.9.2014 που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή..., μετρήσεις της ποιότητας του νερού που πίνουμε γίνονται;
  • Τι δείχνουν αυτές οι μετρήσεις;
  • Μπορούμε να τις δούμε; Γιατί δεν μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Δήμου;
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι πολύ σαφή και συγκεκριμένα. Πραγματικά επειδή έχουμε το μάτι μας πάνω στην δημοτική αρχή, παρακολουθώντας τα πεπραγμένα της με λεπτομέρεια και έχοντας διαμορφώσει μία άποψη για το πως λειτουργεί και συμπεριφέρεται, μας ζώνουν τα φίδια και η καχυποψία ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά.
 
Περιμένουμε από την δημοτική αρχή να μας παρουσιάσει μετρήσεις της ποιότητας του νερού στην διάρκεια της θητείας της. Να μας τις τρίψει στην μούρη και πραγματικά θα το ευχαριστηθούμε. Το λέμε ειλικρινά γιατί όπως σας προείπαμε μας έχουν ζώσει τα φίδια ότι κάτι δεν γίνεται καλά σε αυτό το κομμάτι. Ας δούμε τις μετρήσεις και ας μας κολλήσει η ρετσινιά ότι είμαστε κακόπιστοι, εμπαθείς και υπερβολικοί στην κριτική μας. Δεν πειράζει θα το αντέξουμε.
 
Με το θέμα του ελέγχου της ποιότητας του νερού που πίνουμε δεν παίζουμε. Είναι καθαρά ευθύνη του Δήμου να πράττει τα δέοντα ώστε το νερό που πίνουμε να είναι κατάλληλο και μιλάμε για μία πολύ μεγάλη ευθύνη μιας και άπτεται της υγείας των δημοτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES