Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

ΑΠΟ: http://www.agrinioculture.gr

Τα τελευταία χρόνια υδατοδρόμια και υδροπλάνα ακούμε και υδροπλάνα δεν βλέπουμε. Φαίνεται όμως πως μετά την έγκριση την περασμένη Πέμπτη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα υδατοδρόμια, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το νερό μπήκε στο αυλάκι…

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις εντός των επομένων δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο θα καλύπτει μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας. Στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται 19 αιτήσεις για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων ανάμεσά τους και αυτό της Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η «διευκόλυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την ίδρυση υδατοδρομίου σε λιμένα», καθώς και «νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις υδατοδρομίων όπως : η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης των υδατοδρομίων στο «πακέτο Γιούνκερ», η υπαγωγή των υδατοδρομίων στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η εξασφάλιση πόρων ύψους 3 έως 6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίων με συγκεκριμένα κριτήρια ωριμότητας και ωφέλειας του έργου, η ένταξη χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων υδατοδρομίων στα ΠΕΠ, η ανάπτυξη υδατοδρομίων μέσω συνεργιών τύπου ΣΔΙΤ.
ΑμφιλοχίαΕιδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία θετκά νέα υπάρχουν μόνο για το υδατοδρόμιο της Αμφιλοχίας, αφού η εξέταση της άδειας λειτουργίας του περιλαμβάνονται στις πρόσφατες αποφάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής. Εξάλλου σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Hellenic Seaplanes για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων, αυτό της Αμφιλοχίας θα είναι ένα από τα δέκα κεντρικά υδατοδρόμια ανά την Ελλάδα, με δυνατότητα πρόσδεσης 3-5 υδροπλάνων, με χώρους αναμονής και check–in.

Πιο πίσω το Μεσολόγγι – Θεσμικά ζητήματα στην Τριχωνίδα
 
Από εκεί και πέρα εκπεφρασμένο είναι και το ενδιαφέρον του δήμου Μεσολογγίου αλλά και της Hellenic Seaplanes για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι Μεσολογγίου, ωστόσο επί του παρόντος φαίνεται ότι ο σχεδιασμός για το Μεσολόγγι πάει πιο πίσω, αφού προέχει σε πρώτη φάση η δημιουργία των 19 υδατοδρομίων που ανακοινώθηκαν. Τέλος για την περίπτωση της δημιουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη Τριχωνίδα, τα όποια σχέδια παραμένουν στο πάγο όσο παραμένουν άλυτα περιβαλλοντικά ζητήματα για τις περιοχές Νatura, θεσμικά ζητήματα που αφορούν τη χρησιμοποίηση των λιμνών και θέματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλίμνιας ζώνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES