Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Το καρναβάλι – Βλάχικος Γάμος θα λάβει χώρα και φέτος  στην Πάλαιρο την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί.
Τα καρναβαλικά γκρουπ θα κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαίρου με πολύ κέφι και με τους ήχους αποκριάτικων τραγουδιών.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ξεχωριστά το άρμα του Βλάχικου γάμου.
Ο γαμπρός και η νύφη , οι συμπέθεροι , ο Παππάς ,ο κουμπάρος , οι χωροφύλακες , ο συμβολαιογράφος (που θα συντάξει το προικοσύμφωνο), οι διαπραγματευτές της προίκας , η προξενήτρα και όλοι οι υπόλοιποι βλάχοι και βλαχοπούλες με την συνοδεία παραδοσιακής βλάχικης μουσικής θα κατευθυνθούν προς την παραλία για να ενώσουν το ζευγάρι με τα αιώνια δεσμά του γάμου.

koi-palairos-vlahikos-gamos2
Στην παραλία της Παλαίρου θα διαβαστεί το προικοσύμφωνο , θα υπογραφεί από τους συμπεθέρους και τον Πρόεδρο της Παλαιρου και μετά ο Παππάς θα ξεκινήσει το μυστήριο, με τους κουμπάρους να περνούν τα στέφανα.
Το ζευγάρι θα κόψει και θα μοιράσει την βλάχικη κουλούρα και στην συνέχεια θα κόψει την μοντέρνα τούρτα , θα πιει την σαμπάνια, και θα σύρει το χορό για να ξεκινήσει το γλέντι που θα κρατήσει μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί κρασί αλλά και παραδοσιακή ψητή προβατίνα που θα είναι δωρεάν από τους κτηνοτρόφους της Παλαιρου και της ευρύτερης περιοχής.
Το έθιμο του “Βλάχικου Γάμου” ξεκίνησε επίσημα τη δεκαετία του 1980 με πρωτοπόρο το Μορφωτικό Προοδευτικό Όμιλο Παλαίρου (Μ.Π.Ο.Π.). Ωστόσο μαρτυρίες αναφέρουν ότι και παλαιότερα ομάδες μασκαράδων από το χωριό μας έκαναν περιστασιακά αναπαράσταση του “Βλάχικου Γάμου” και γυρνούσαν σε όλη την Πάλαιρο ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους.
«Σας περιμένουμε λοιπόν όλους να έρθετε να παρακολουθήσετε το δρώμενο του Βλάχικου γάμου και να διασκεδάσετε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην παραλία-πλατειά Παλαιρου», αναφέρει το κάλεσμα του δήμου Ακτίου- Βόνιτσας.http://www.agrinionews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES