Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

ΑΠΟ: http://mytikaspress.blogspot.gr
 
 
Όλοι όσοι παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση, είχαμε την δυνατότητα να ακούσουμε: για τη συμμετοχή των αγωνιστών του τ. Δήμου Σολλίου στην Εθνική Παλιγγενεσία, για τους πρώτους Φιλικούς της περιοχής, για τη διακήρυξη της επανάστασης του ΄21 στο Ξηρόμερο, τις εκστρατείες και τις μάχες που συμμετείχαν οι γνωστοί και οι άγνωστοι αγωνιστές του τ. Δήμου Σολλίου.
Τα στρατόπεδα στη Δυτ. Ελλάδα (θέση Παλιομάγαζα), για τα καπάκια των Οπλαρχηγών, για τη συμβολή της νήσου Κάλαμος στην αγώνα του ΄21, για την επίσκεψη του Καποδίστρια στον Μύτικα και το διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος από την Κανδήλα της Ακαρνανίας, για το Ταξιαρχικό Σώμα και τη Βασιλική Φάλαγγα που έδρευαν στη Βόνιτσα, για την εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών το 1836 κατά του Όθωνα, για τις προικοδοτήσεις και τις Εθνικές γαίες που λάμβαναν οι απόμαχοι αγωνιστές της περιοχής, για τον Εθνικό ρόλο των Μοναστηριών στην περιοχή, για τη στράτα της Ζάβιτσας, για την αλματώδη ανάπτυξη μετά το 1830 του Μύτικα (Σκάλα Κανδήλας), για την ίδρυση του Δήμου Σολλίου και τους πρώτους Δημάρχους αυτού, την πρώτη έδρα του Δήμου Σολλίου (Ζάβιτσα) και τις πρώτες δημόσιες υπηρεσίες στον Μύτικα [Αστυνομία (1831), Πολιταρχεία (1831), Ειρηνοδικείο (1867), Ταχυδρομείο (1884), Μονοπώλειο άλατος (1884), Συμβολαιογραφείο Σολλίου (1867), για τους επώνυμους Οπλαρχηγούς της περιοχής (Βαρνακιώτης, Τσέλιος, Κουσουρής, Παλιογιάννης, Κόπελος, Καρπούζης, Αλπίτσης, Βέρρης Κ., Μακρυστάθης, Βασιλάκης, Μιχαλάκης,, Μήτζενας, Χεινόπωρος κ.λ.π ).
Για την ιστορική οικογένεια ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ, με προεξάρχοντα τον αδικημένο στρατηγό Γιώργο Νικολού Βαρνακιώτη, τη στάση του στον αγώνα του ΄21, καθώς και την αποκατάστασή του από τον Καποδίστρια και το θάνατο αυτού, για τα οικογενειακά προικοσύμφωνα του 1827 και 1829 της οικογένειας Βαρνακιώτη και Καρπούζη με την οικογένεια των Μαυρομματαίων από την Κατούνα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου κ. Παναγιώτης Γκόλιας, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Βασίλειος Μουρκούσης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βάρνακα κ. Βασίλειος Πολύζος, ο δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της Συμπολιτείας Ξηρομεριτών κ. Ελευθέριος Μάντζαρης και ο πάτερ Ευφρόσυνος.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Νίκο Μήτση.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES