Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟ: http://mytikaspress.blogspot.gr
 
Με χαρά διαπιστώνουμε κάθε φορά που περνάμε από το σημείο, ότι παραδίδονται σιγά σιγά κομμάτια του πολύ σημαντικού για την Δ.Ε. Αλυζίας οδικού έργου Κουβαράς - Μπαμπίνη, με ανάδοχο την εταιρεία ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ, μήκους 9,2 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 16.366.115,7 € (με Φ.Π.Α.). Η συγκεκριμένη εργολαβία αποτελεί κομμάτι του οδικού έργου με επίσημη ονομασία «Βελτίωση οδού Κουβαράς - Φυτείες - Αστακός και Φυτείες - Κατούνα - Μύτικας (Α’ φάση)».
Το συγκεκριμένο έργο είναι αλήθεια ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά και έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις στον ανάδοχο ως τώρα, με ζητούμενο την τελική του ολοκλήρωση και όχι να μπλέξουμε με έκπτωση αναδόχου κλπ, αλλά φαίνεται ότι σιγά σιγά πηγαίνουμε προς οριστική του παράδοση (πιθανόν ως τα Χριστούγεννα, και πρέπει η Περιφέρεια να πιέσει λίγο τα πράγματα νομίζουμε) και όταν ολοκληρωθεί, μέσω της Ιονίας και έξοδο στο κόμβο Κουβαρά, θα είναι ο συντομότερο δρόμος για έλευση στα χωριά της Αλυζίας σε όσους ταξιδεύουν από Αθήνα ή Πάτρα.
Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να δούμε τα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθούν ως σύνολο έργου και τα υπόλοιπα 70+ χιλιόμετρα του μεγαλεπίβολου έργου  «Βελτίωση οδού Κουβαράς - Φυτείες - Αστακός και Φυτείες - Κατούνα - Μύτικας», με κατ' εκτίμηση προϋπολογισμό κόστους κατασκευής τα 150.000.000 €, αλλά αυτό για κάποιον που έχει γνώση της οικονομικής κατάστασης, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθεί.
Το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για οδικά έργα δεν είναι ανεξάντλητο, αντίθετα υπάρχει ένα ορισμένο ποσό (όριο) και φυσικά υπάρχουν και άλλες περιοχές της Περιφέρειας που έχουν ανάγκη από οδικά έργα, δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε ανάγκη.
Η μόνη ρεαλιστική λύση λοιπόν στην περίπτωση μας, είναι η σταδιακή μελέτη και κατασκευή τμημάτων του συγκεκριμένου οδικού έργου και εδώ είναι που πρέπει σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ να πρυτανεύσει η ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ο ρεαλισμός και η σωστή ζύγιση των δεδομένων ώστε με τα διαθέσιμα χρήματα να κατασκευάσουμε με χρονική σειρά εκείνα τα κομμάτια του έργου που είναι τα πιο σημαντικά και απαραίτητα. Αυτά πρέπει να είναι ο μπούσουλας μας και αν αυτό γίνει, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα είναι η οδική σύνδεση της ενδοχώρας της Αιτ/νίας και ιδιαίτερα του αστικού κέντρου του Αγρινίου, αλλά και του ορεινού κεντρικού Ξηρομέρου με τις ακτές τις Αιτ/νίας.
Τώρα που η Ιόνια Οδός είναι πραγματικότητα, εν μέρει αυτό θα επιτευχθεί στο μέλλον, στο Νότιο κομμάτι με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων σύνδεσης της Ιόνιας Οδού μέσω Σταμνάς και σήραγγας Προφήτη Ηλία - Άγιος Δημήτριος - Πλατυγιάλι - Αστακός και στο Βόρειο κομμάτι με την Αμβρακία Οδό, που επιτέλους φαίνεται να ξεκολλά (πολύ σημαντικό έργο).
Εκεί που θα έχουμε το κενό και το μεγάλο έλλειμμα, είναι στην οδική πρόσβαση στο καλύτερο από αντικειμενική άποψη για τουριστική ανάπτυξη κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου, την Δ.Ε. Αλυζίας (για τρίτους αντικειμενικούς, το καλύτερο κομμάτι στην Δυτική Αιτ/νία).
Εμείς θεωρούμε ότι το οδικό έργο που επείγει και έχει προτεραιότητα ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ και εκεί πρέπει να αναλώσουμε τις δυνάμεις μας και τις προσπάθειες μας προς το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να υπάρξει σύνταξη οριστικών μελετών για την συνέχιση του κατασκευαζόμενου δρόμου 9,2 χιλιομέτρων κόμβος Κουβαρά - Μπαμπίνη προς Αετό, Αρχοντοχώρι (παράκαμψη του), κάμπο Αλυζίας και Μύτικα.
Μιλάμε για κοντά 22 χιλιόμετρα που αν ολοκληρωθούν μαζί με τα 9,2 χιλιόμετρα του Κουβαράς - Μπαμπίνη, θα συνδέσουν αφ' ενός το αστικό κέντρο του Αγρινίου με την Δ.Ε. Αλυζίας, που ήδη υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα από το Αγρίνιο, αλλά δεινοπαθούν οι άνθρωποι για να έρθουν και αφ' ετέρου τα χωριά του κεντρικού Ξηρομέρου με την Δ.Ε. Αλυζίας, που επίσης ήδη υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και αυτοί επίσης δεινοπαθούν.
Επίσης κάθε επισκέπτης μέσω της Ιονίας και του συγκεκριμένου οδικού άξονα, θα μπορεί πολύ εύκολα να έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μιλάμε για ένα έργο πνοής, που αφορά την διέξοδο και σύνδεση περιοχών ολόκληρων με τις πανέμορφες ακτές της Δ.Ε. Αλυζίας, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη μίας πολύ προνομιούχας περιοχής, με εξαιρετικές προοπτικές.
Επιτέλους ας ξεφύγουμε από τις νοοτροπίες που μας έχουν καθηλώσει τόσα χρόνια στην μιζέρια και στην υποανάπτυξη. Σε τέτοια σοβαρά θέματα που καθορίζουν το μέλλον του τόπου πρέπει να σκεπτόμαστε και να βαδίζουμε κάνοντας προτάσεις ρεαλιστικές και όχι τέτοιες, που ουσιαστικά να είναι μη εφαρμόσιμες και στο τέλος αυτό που θα καταφέρουμε θα είναι μην γίνει τίποτα.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Από το Blogger.

SITES ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES

 • Η παρέα μεγαλώνει! - Η Αιτωλοακαρνανία ετοιμάζεται να εκφράσει τις κοινωνικές ευαισθησίες της μέσω του τηλεμαραθώνιου ενίσχυσης των Δομών Υγείας του νομού, που πραγματοποιείται...
  Πριν από 1 ημέρα
 • Αποθέωσε τον Ποργιόπουλο ο Λίβανος! - [image: Αποθέωσε τον Ποργιόπουλο ο Λίβανος!] *Ο Στέργιος Ποργιόπουλος εδώ και λίγες ώρες αποτελεί παρελθόν από το πάγκο του Αία Ευόσμου και ο συνάδελφός το...
  Πριν από 3 ώρες
 • Κατεβάζουν ρολά - *Είναι πλέον οριστικό, σύντομα θα είναι κι επίσημο. Η Ευρωλίγκα κατεβάζει ρολά για την σεζόν 2019/20 και δεν θα ολοκληρωθεί, με την περίοδο να κρίνεται ου...
  Πριν από 1 ημέρα
 • Μεγαλώνει η παρέα της προσφοράς! - Παναιτωλικός Η Αιτωλοακαρνανία ετοιμάζεται να εκφράσει τις κοινωνικές ευαισθησίες της μέσω του τηλεμαραθώνιου ενίσχυσης των Δομών Υγείας του νομού, που ...
  Πριν από 1 ημέρα